Obostrano lepljive trake

Obostrano lepljive trake se koriste za spajanje, monta┼żu i fiksiranje razli─Źitih predmeta od raznih vrsta materijala, kako u profesionalne, industrijske, tako i u amaterske, ÔÇ×uradi samÔÇť svrhe. Postoji vi┼íe vrsta obostrano lepljivih traka, koje imaju brojne namene. Dvostrano lepljive trake, pored toga ┼íto su svestrane, funkcioni┼íu i kao svojevrsna zamena za lepak, zadr┼żavaju se na povr┼íini tokom du┼żeg vremenskog perioda i dolaze u raznim dimenzijama.

Ve─çina na┼íih obostrano lepljivih traka je otporna na UV zrake, a mnoge su pogodne kako za unutra┼ínju, tako i za spolja┼ínju monta┼żu. ─îesto se koriste za pri─Źvr┼í─çivanje tepiha i itisona, kao i za fiksiranje brojnih vrsta prostirki. Izme─Ĺu ostalog, obostrano lepljive trake slu┼że za monta┼żu podloga za terene, poput teniskih i odbojka┼íih, pre svega u halama tokom zimskog perioda. Koriste se i u izradi i monta┼żi pe─Źata, a neke vrste ovih traka su veoma prakti─Źne za upotrebu u fotoalbumima, kao i za leplenje plakata, pa ─Źak i ogledala na zidne povr┼íine.

Odre─Ĺene vrste dvostrano lepljivih traka deluju i u vla┼żnim prostorijama, a neke su izuzetno efikasne pri spajanju razli─Źitih materijala, poput stakla sa metalom. ┼áto se ti─Źe estetike, ove trake mogu biti i providne, te tako spre─Źavaju naru┼íavanje izgleda predmeta na kom se koriste. Obostrano lepljive trake, pored prakti─Źne namene, mogu da se koriste i u dekorativne svrhe, naro─Źito u automobilskoj industriji, kada se koriste za lepljenje dekorativnih lajsni i ostalih ukrasa. Posebna vrsta dvostrano lepljivih traka jesu eurographic trake, koje su specifi─Źne po tome ┼íto se koriste pri monta┼żi polimerskih plo─Źa i kli┼íea u grafi─Źkoj industriji.